Frontend
April 18, 2023

TypeScript u Reactu

Typescript je nadskup JavaScripta koji dodaje izborne statičke tipove idruge značajke za lakše pisanje te održavanje velikih aplikacija.
Development
Luka Vuk

Početak rada s TypeScriptom u Reactu:
Prednosti i najbolji primjeri iz prakse

React je popularna JavaScript biblioteka koja se koristi za izgradnju složenih korisničkih sučelja. Rastom aplikacija upravljanje složenošću baze kodova postaje sve teže, i tu TypeScript ulazi upriču. Typescript je nadskup JavaScripta koji dodaje izborne statičke tipove i druge značajke za lakše pisanje te održavanje velikih aplikacija. U ovom blogu istražit ćemo prednosti upotrebe TypeScripta s Reactom te najbolje prakse kojih se treba pridržavati na početku.

Prednosti uptrebe TypeScripta s Reactom

1. Poboljšana kvaliteta koda
TypeScriptov sustav statičkih tipova omogućuje robusnji kod, što olakšava otkrivanje pogrešaka prije nego što se dogode. Provođenjem uporabe strogih tipova, TypeScript može otkriti greške tipova tijekom razvoja, što skraćuje vrijeme te trud pri otklanjanju pogrešaka. Kvaliteta koda je poboljšana, dolazi do manje pogrešaka, a aplikacija je stabilnija.

2. Bolja skalabilnost
Kako veličina i kompleksnost React aplikacije raste, održavanje baze kodova može postati izazovno. Pomoću TypeScripta, developeri mogu jednostavno kreirati kod koji se može ponovno koristiti te održavi definiranjem sučelja i tipova koji se mogu dijeliti među komponentama. Održavanje baze kodova time postaje lakše, a skalabilnost bolja.

3. Poboljšano iskustvo developera
TypeScript pruža bolju navigaciju kodom i automatsko dovršavanje, olakšavajući developerima razumijevanje baze koda te pisanje učinkovitijeg koda. TypeScript također ima izvrsnu podršku za alate, s uređivačima poput VS koda koji pruža napredne značajke kao što su refaktoriranje koda i automatska provjera tipa.

4. Besprijekorna integracija s Reactom
React ima izvrsnu podršku za TypeScript, gdje glavni odjel aktivno radi i održava službena vezanja (en. binding) za TypeScript. Developeri tako mogu jednostavno ugraditi TypeScript u svoje projekte bez dodatnih prilagodbi i podešavanja.

Najbolje prakse

1. Krenite s manjim projetima
Ako ste novi u TypeScriptu, najbolje je započeti s manjim projektima kako biste stekli osjećaj rada TypeScripta s Reactom. Ovo će vam pomoći razumijeti sintaksu TypeScripta te kako komunicira s Reactom.

2. Definirajte sučelja i tipove
TypeScriptova primarna prednost je njegov jaki sustav tipova. Definiranjem sučelja i tipova za vaše komponente možete svoj kod učiniti više robustnim te skalabilnijim. Također možete koristiti TypeScriptova ugrađena sučelja i tipove kako bi kreirali višekratni kod u vašoj aplikaciji.

3. Koristite strogi način rada (en. strict mode)
Strogi način rada TypeScripta nameće strožu provjeru tipa (en. type checking) te je vrijedan alat za otkrivanje pogrešaka u ranij fazi razvoja. Preporuča se omogućiti strogi način rada u vašem TypeScript projektu postavljanjem oznake “strict” na true u datoteci tsconfig.json.

4. Iskoristite TypeScript alate
TypeScript ima izvrsnu podršku za alate, što olakšava integraciju s vašim razvonjim okruženjem. Iskoristite podršku zauređivač TypeScript te uređivač poput VS Code-a koji pruža napredne značajke kao što su refkatoriranje koda i  automatska provjera tipa.

5. Nastojte da TypeScript bude uredno ažuriran
TypeScript je jezik koji se stalno razvija, a nove značajke i poboljšanja se redovito dodaju. Ključno je biti u tijeku sa žuriranjima TypeScripta kako biste iskoristili najnovija poboljšanja te osigurali kompatibilnost s drugim bibliotekama i okvirima (en. frameworks).

Zaključak

TypeScript je snažan alat za izradu velikih React aplikacija. Pružajući poboljšano razvojno iskustvo, kvalitetu koda te bolju skalabilnost, TypeScript znatno pomaže developerima izgraditi naprednije aplikacije u kraćem vremenu. Praćenjem najboljih praksi poput definiranjasučelja i tipova, korištenjem strogog načina rada, korištenjem alata TypeScriptate praćenjem ažuriranja, developeri mogu maksimalno iskoristiti prednostikorištenja TypeScripta s Reactom.

logo_datamir
Lipik, Croata, 2023.
logo_Libelle
Software that inspires...