Frontend
May 26, 2023

Reactov virtualni DOM

Virtualni DOM je koncept programiranja kojega je uveo React, a omogućuje učinkovitije ažuriranje korisničkog sučelja.
Development
Luka Vuk

Reactov virtualni DOM

Reactov virtualni DOM je snažan alat koji omogućuje brži i učinkovitiji razvoj frontenda. U ovom članku istražit ćemo što je virtualni DOM, kako radi te kako može koristiti frontend developerima.

 

Što je virtualni DOM?

Virtualni DOM je koncept programiranja kojega je uveo React, a omogućuje učinkovitije ažuriranje korisničkog sučelja. U tradicionalnoj web aplikaciji, DOM (en. Document Object Model) je struktura podataka koja predstavlja sadržaj web stranice. Kada se naprave promjene u korisničkom sučelju, DOM se ažurira kako bi odražavao te promjene.

Međutim, ažuriranje DOM-a može biti spor i zahtijevan proces, osobito kada radite sa složenijim web aplikacijama. Reactov virtualni DOM pruža rješenje za ovaj problem stvaranjem virtualnog prikaza DOM-a koji se može ažurirati brže i učinkovitije.

 

Kako radi virtualni DOM?

U Reactu, promjene u korisničkom sučelju se prvo izvrše na virtualnom DOM-u. Virtualni DOM lagani je prikaz stvarnog DOM-a te je stvoren pomoću JavaScript objekata. Pošto virtualni DOM nije dio mašine za renderiranje podataka pretraživača, može se ažurirati puno brže i učinkovitije nego stvarni DOM.

Nakon što se naprave promjene na virtualnom DOM-u, React uspoređuje virtualni sa stvarnim DOM-om kako bi utvrdio što je potrebno ažurirati. React tada stvara minimalni set promjena koje se moraju izvršiti na stvarnom DOM-u, te primjenjuje navedene promjene u skupnom ažuriranju.

Ovaj proces ažuriranja korisničkog sučelja putem virtualnog DOM-a poznat je kao “usklađivanje” (en. Reconciliation). Korištenjem usklađivanja pri ažuriranju korisničkog sučelja, React može vršiti ažuriranja brže i učinkovitije, što smanjuje količinu vremena i resursa potrebnih za ažuriranje korisničkog sučelja.

 

Prednosti virtualnog DOM-a za frontend developere

Postoji nekoliko prednosti korištenja virtualnog DOM-a za frontend developere:

Brže performanse

Budući da se ažuriranja vrše na virtualnom DOM-u, a ne na stvarnom, ažuriranja se mogu izvršiti puno brže i učinkovitije, što rezultira bržim performansama te boljem korisničkom iskustvu.

Lakši razvoj

Virtualni DOM omogućuje jednostavnije razvojne tijekove. Budući da se ažuriranja vrše na virtualnom DOM-u, a ne na stvarnom, developeri mogu brže raditi promjene te vidjeti rezultate njihovih promjena u stvarnom vremenu.

Kompatibilnost s više preglednika

Budući da se virtualni DOM stvara pomoću JavaScript objekata, a ne preglednikovom mašinom za renderiranje, kompatibilniji je s više preglednika i platformi – što može smanjiti potrebno vrijeme i resurse koji će osigurati kompatibilnost s više preglednika.

Poboljšano otklanjanje pogrešaka

Virtualni DOM također olakšava otklanjanje pogrešaka te rješavanje problema kod korisničkog sučelja. Budući da se ažuriranja vrše na virtualnom DOM-u, developeri mogu na jednostavan način istražiti status virtualnog DOM-a kako bi identificirali i riješili nastale poteškoće.

Učinkovitije upravljanje resursima

Virtualni DOM može pomoći poboljšati upravljanje resursima time što zahtjeva manje vremena i resursa pri ažuriranju korisničkog sučelja. Rezultat je učinkovitije korištenje resursa sustava, što je vrlo bitno za aplikacije s velikim korisničkim bazama.

 

Zaključak

Reactov virtualni DOM je snažan alat koji može pomoći developerima izgraditi brže i učinkovitije web aplikacije. Stvaranjem laganog prikaza DOM-a te korištenjem usklađivanja kod ažuriranja korisničkog sučelja, React može smanjiti količinu vremena i resursa potrebnih za ažuriranje korisničkog sučelja, što rezultira boljim performansama i korisničkom iskustvu. Virtualni DOM također olakšava razvoj, otklanjanje pogrešaka, rješavanje problema s korisničkim sučeljem te poboljšava upravljanje resursima za web aplikacije s velikim korisničkim bazama.

logo_datamir
Lipik, Croata, 2023.
logo_Libelle
Software that inspires...