Backend
May 9, 2323

Python: Uvod i najbolje prakse

Python je interpretirani jezik visoke razine koji je poznat po svojoj jednostavnosti, čitljivosti i lakoći korištenja. Koristi se u širokom rasponu aplikacija, od web razvoja do analize podataka te strojnog učenja.
Development
Mattia de Filippo

Python: Uvod i najbolje prakse

Python je interpretirani jezik visoke razine koji je poznat po svojoj jednostavnosti, čitljivosti i lakoći korištenja. Python je postao jedan od najpopularnijih programskih jezika koji se koristi u širokom rasponu aplikacija, od web razvoja do analize podataka te strojnog učenja. U ovome blogu istražit ćemo prednosti korištenja Pythona te najbolje prakse koje treba slijediti na početku.

Prednosti korištenja Pythona

1. Jednostavan je za naučiti i koristiti

Python ima jednostavnu i intuitivnu sintaksu koja je lagana za naučiti, čak i početnicima. Pythonova sintaksa je slična engleskom jeziku, što ga čini lakšim za razumjeti i čitati. Jednostavnost i lakoća korištenja čine Python odličnim programskim jezikom za početnike, ali i za iskusne developere koji žele pisati kod brzo i učinkovito.

2. Velika zajednica te podržanaknjižnica

Python ima veliku, aktivnu zajednicu developera koji pridonose open-source knjižnicama i okvirima. Navedene knjižnice i okviri pružaju developerima širok raspon alata i resursa koji im pomažu u brzom i učinkovitom razvoju aplikacija. NumPy, Pandas, Django, Flask te PyTorch spadaju u jedne od najpopularnijih knjižnica i okvira.

3. Svestranost i fleksibilnost

Pythonje svestran jezik koji se može koristiti u širokom rasponu aplikacija. Često se koristi u razvoju weba, analizama podataka, strojnom učenju te u znanstvenom računalstvu. Python je također fleksibilan, što omogućuje developerima pisanje koda u proceduralnom, objektno orijentiranom ili funkcionalnom stilu.

4. Prenosivost i više platformi

Python kod može biti napisan na jednoj platformi, a pokrenut na drugoj, što čini Python prenosivim jezikom. Python također podržava više platformi, što znači da može biti pokrenut na višeo perativnih sustava poput Windowsa, Linuxa i macOS-a.

Najbolje prakse

1. Koristite virtualna okruženja

Virtualna okruženja su najbolja praksa za razvoj u Pythonu. Ona omogućuju developerima da izrade izolirana okruženja za svoje projekte čime sprječavaju sukob ovisnosti između projekata. Upravo to pomaže osigurati da kod radi kako je predviđeno, i pomaže izbjeći probleme koji mogu nastati korištenjem različitih verzija knjižnica i okvira.

2. Pratite PEP 8 smjernice

PEP 8 je stilski vodič za Python kod koji daje smjernice za pisanje koda koji je jednostavan za čitanje i održavanje. Praćenje PEP 8 smjernica može pomoći da vaš kod bude čitljiviji i razumljiviji drugim developerima, što dovodi do bolje suradnje i kvalitete koda.

3. Koristite ugrađene funkcije i knjižnice

Python ima velik broj ugrađenih funkcija i knjižnica koje mogu developerima uštedjeti trud i vrijeme, u što ulaze funkcije za rad s listama, stringovima, rječnicima te drugi tipovi podataka. Developeri također mogu koristiti i knjižnice trećih partija, poput NumPy ili Pandas kako bi proširili Pythonovu funkcionalnost.

4. Pišite modularni kod koji se može ponovo koristiti

Modularni kod koji se može ponovo koristiti je bitan za održavanje kvalitete koda što ga čini razumljivijim drugim developerima. Python ima ugrađenu dokumentaciju značajki, poput docstrings-a što omogućuje developerima da dokumentiraju svoj kod i učine ga razumljivijim.

Zaključak

Python je snažan programski jezik koji je lagan za naučiti, svestran te ima veliku i aktivnu zajednicu. Prateći najbolje prakse poput korištenja virtualnih okruženja, praćenja PEP 8 smjernica, korištenja ugrađenih funkcija te knjižnica, pisanja modularnog koda koji se može ponovo koristiti i dokumentiranja svog koda, developeri mogu izgraditi učinkovita i djelotvorna rješenja za širok raspon aplikacija.

logo_datamir
Lipik, Croata, 2023.
logo_Libelle
Software that inspires...