Frontend
July 21, 2023

Mikro-frontend arhitektura

Module Federation omogućuje developerima da dinamički učitavaju i dijele module između mikro-frontenda, što rezultira besprijekornim korisničkim iskustvom u više aplikacija.
Development
Luka Vuk

Mikro-frontend arhitektura

Mikro-frontend je zadnjih godina postao sve popularniji kao način za izgradnju skalabilnih i modularnih web aplikacija. Arhitektura mikro-frontenda omogućuje developerima rastavljanje složenih web aplikacija na manje dijelove kojima se lakše upravlja te koji se mogu dalje razvijati i postavljati neovisno jedan o drugome.

Jedan od alata koji je postao posebno popularan je Webpackov Module Federation. Module Federation omogućuje developerima da dinamički učitavaju i dijele module između mikro-frontenda, što rezultira besprijekornim korisničkim iskustvom u više aplikacija.

U ovome članku istražit ćemo prednosti integracije Reacta s Webpackovom Module Federation te najbolje prakse za izgradnju mikro-frontend arhitekture.

 

Prednosti integracije Reacta s Webpackovom Module Federation:

1. Dinamičko učitavanje modula

Module Federation omogućuje dinamičko učitavanje modula, što znači da se moduli mogu učitati na zahtjev prema potrebi. Performanse se tako poboljšavaju smanjenjem količine početnih podataka koje je potrebno učitati te poboljšanjem vremena koje je potrebno da aplikacija postane interaktivna.

2. Poboljšana skalabilnost

Rastavljanjem kompleksnih web aplikacija na manje dijelove kojima se lakše upravlja, mikro-frontend arhitektura može poboljšati skalabilnost. Webpackov Module Federation omogućuje developerima da s lakoćom dijele module između mikro-frontenda, što olakšava razvoj i održavanje skalabilne web aplikacije.

3. Povećana fleksibilnost

Mikro-frontend arhitektura omogućuje povećanu fleksibilnost u razvoju time što developeri mogu raditi na individualnim mikro-frontendima bez utjecaja na cjelokupnu aplikaciju. Iteracija određenih značajki (en. features) i unošenje promjena bez ometanja cijele aplikacije se na taj način olakšava.

4. Poboljšano korisničko iskustvo

Korištenjem dinamičkog učitavanja modula i zajedničkih modula, mikro-frontend arhitektura može pružiti bolje korisničko iskustvo. Korisnici mogu besprijekorno navigirati između različitih mikro-frontenda bez potrebe za osvježavanjem stranice ili drugih prekida.

 

Najbolje prakse:

1. Ovisnosti (en. Dependencies) držite izoliranima

Jedna od najboljih praksi za mikro-frontend arhitekturu je držati ovisnosti izoliranima. Svaki mikro-frontend trebao bi imati svoj vlastiti skup ovisnosti te ne bi trebao ovisiti o drugim mikro-frontendima za zajedničke ovisnosti – na taj se način sprječuju sukobi između verzija te drugi problemi.

2. Definirajte jasne API ugovore

Kada dijelite module između mikro-frontenda, bitno je definirati jasne API ugovore – na taj ćete način osigurati da se moduli ispravno koriste te pomoći spriječiti probleme s kompatibilnošću i verzijama.

3. Koristite centraliziranu konfiguraciju

Korištenje centralizirane konfiguracije je potrebno kako bi se olakšalo korištenje više mikro-frontenda, što uključuje stvari poput zajedničkih ovisnosti, API završetke te druge postavke koje se koriste na više mikro-frontenda.

4. Testirajte svaki mikro-frontend zasebno

Kako bi se osigurala kvaliteta i pouzdanost svakog mikro-frontenda, bitno je testirati svaki mikro-frontend zasebno, što uključuje testiranje jedinica te drugih tipova testiranja koja će osigurati da svaki mikro-frontend radi kako je predviđeno.

5. Koristite konzistentan tijek razvoja

Kako bi olakšali razvoj i održavanje više mikro-frontenda, bitno je koristiti konzistentan tijek razvoja, što uključuje korištenje zajedničkog repozitorija koda, definiranje jasnih razvojnih standarda te korištenje automatiziranih alata za izgradnju, testiranje i postavljanje mikro-frontenda.

 

Zaključak

Integracija Reacta s Webpackovom Module Federation može pružiti nekoliko prednosti za mikro-frontend arhitekturu, uključujući dinamičko učitavanje modula, poboljšanu skalabilnost, povećanu fleksibilnost i bolje korisničko iskustvo. Međutim, izgradnja uspješne mikro-frontend arhitekture zahtijeva pažljivo planiranje i pozornost na najbolje prakse. Držanjem ovisnosti izoliranima, definiranjem jasnih API ugovora, korištenjem centralizirane konfiguracije, zasebnim testiranjem svakog mikro-frontenda te korištenjem konzistentnog tijeka razvoja, developeri mogu kreirati skalabilne, modularne web aplikacije koje pružaju besprijekorno korisničko iskustvo.

logo_datamir
Lipik, Croata, 2023.
logo_Libelle
Software that inspires...