Upoznaj Naše Odjele Part 1: QA

16/2/2022
Mateo Kiš
Blog Icon QA

Koja je glavna uloga QA odjela?

Glavna uloga QA odjela je testiranje proizvoda Libelle IT Grupe (Libelle AG i datamir d.o.o.) radi osiguranja kvalitete. Na dan izdavanja nove verzije svaki proizvod dobije odgovarajuću ocjenu, od 1 (vrlo dobro) do 6 (nedovoljno).

QA odjel kontrolira preko 30 proizvoda, a za uspješno održavanje istih potrebna je automatizacija testova, što je ujedno i razlog konstantnog rada na proširenju automatizacije QA odjela. Kako bi znali što treba automatizirati, QA odjel dobiva sve podatke i značajke iz priručnika proizvoda ili dokumentacija o sustavu koje im dodjeljuju ostali programeri iz drugih odjela.

QA trenutno radi na preko 100 sustava s različitim operacijskim sustavima i bazama podataka kako bi se omogućila automatizacija.

Jesu li QA testovi automatizirani?


Da. Za automatsko testiranje QA razvija svoje testno programsko okruženje zvano LibelleTests, također znano kao Lite. Temeljeno je na LibellePlatform, LibelleShell (LSH) i Pythonu. Lite i njihovi rezultati testova mogu biti slobodno pregledani interno putem Intraneta te ih developeri također mogu koristiti.

QA je krenuo koristiti Python Robot Framework kao alat za automatizaciju testova koji će se koristiti kod Libelle IT Group's Next Generation Software (NGS) (Softver Nove Generacije), kao dodatak Lite-u. Robot Framework je open source proširivo automatizirano programsko okuženje temeljeno na Pythonu, a koristi se kod raznih vrsta testiranja. Također oko sebe ima bogat ekosustav koji se sastoji od brojnih generičkih knjižnica i alata koji se razvijaju kao zasebni projekti.

Get in contact with us today!

Contact Us